strathfield home

The primary living space is at the core of the home in the form of an ‘atrium’ volume cloistered by other living areas at ground floor and a gallery accessing ‘private’ rooms on the upper floor. There is a deliberate implied inversion of indoor/outdoor areas between the light and drama of the atrium and the covered ‘external’ living spaces which open from it.

The building relies on traditional passive design principles. It draws as much light from the north as possible, the atrium allows passively controlled light and heat into the heart of the building whilst creating a ventilation stack. In essence the building is parallel wings of single loaded rooms using the atrium to breathe.

Internally the house is subtly lit with natural light and the atrium is not only the lungs through which the building breathes but the private core around which various intimate family interactions occur.

Menu