walang

Nestled among the trees in Walang, in the Central Tablelands of NSW, a ‘normal’ family, locally grown, wanted a more sophisticated, while simple, alteration to their 1980’s split level fibro cottage.

The pavilion plan is not radical; the skillion form and corrugated cladding is not unknown; the centred deck is a proven device; the controlled entry view has bypassed the interior of houses before this one; the stark clarity of architectural form has contrasted the Australian bush in other places; light has previously cascaded between covered outdoor ‘rooms’ and deep-set dens; it has played its shadows across other simple geometric surfaces; bold architecture has brought comfort in many places before; but for this family these aspects of the history of architectural insight have happily coalesced to provide a warm, confident ‘home’, crafted through standard building technology on a very modest budget, but demonstrating an assured stylistic confidence. “Architecture” inspires at least another 4 lives!

Menu